De gevoelige huid

De gevoelige huid

Heb jij last van roodheid in het gezicht, uitslag, zwellingen, ruwheid en/of schilfervorming? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een gevoelige huid. Lees in deze blog hoe een gevoelige huid ontstaat en wat je kunt doen om deze huidaandoening te verminderen.

Hoe ontstaat een gevoelige huid?

Doordat enzymen die van nature voorkomen in de huid, minder voorkomen bij de gevoelige huid, wordt de barrièrefunctie verstoord. De huidbarrièrefunctie zorgt onder andere voor de vochtregulering. Bij een verstoorde barrière ontstaat overmatig vochtverlies. Het vocht gaat uit de huid, terwijl schadelijke en irriteerde stoffen uit verzorgingsproducten de huid kunnen binnendringen.

De gevoelige huid kan verergeren door hormoonschommelingen, lange periodes van stress en slaapgebrek, kleur- en geurstoffen in cosmetica, zon, alcohol, milieuvervuiling en kou.

Symptomen van de gevoelige huid

1.       Roodheid

2.       Zwellingen

3.       Schilferige huid

4.       Ruwe huid

5.       Uitslag

Deze symptomen (en dan met name de schilfervorming en ruwheid) kunnen worden verward met een droge huid. Meer over de droge huid lees je in mijn vorige blog (klik hier).

Belangrijk bij een gevoelige huid

De gevoelige huid vereist goed gebruik van cosmetica. Crèmes en verzorgingsproducten mogen de huid niet verder uit balans brengen en dienen er daarbij voor te zorgen dat de huid zo snel mogelijk weer gezond wordt. Laat je daarom te alle tijdens voorlichten in mijn salon over welke producten wel geschikt zijn voor jouw huid.

Tips voor het verminderen van een gevoelige huid

Naast schoonheidsbehandelingen, kun je zelf ook al het een en ander doen om je huid minder gevoelig te maken:

  • Hydrateren: Een gevoelige en onrustige huid hangt in de meeste gevallen samen met te weinig vocht. Door de verstoorde barrière kan de huid minder goed vocht vasthouden. En daar is de vicieuze cirkel: hoe droger je huid, hoe kwetsbaarder. Een hydraterende crème biedt hierin uitkomst.
  • De zon kan ook een trigger voor een gevoelige huid zijn. Bescherming van de gevoelige huid (maar eigenlijk van alle huidtypen) is essentieel. Smeer meerdere keren per dag je huid met factor 30. Let erop dat de zonbescherming wel geschikt is voor de gevoelige huid.

Jouw gevoelige huid weer gezond maken?

Wil je weer een gezonde  huid, zonder roodheid, gevoeligheid en zwellingen? Neem dan contact op met schoonheidssalon True Beauty. Ik help je graag met doelgerichte schoonheidsbehandelingen.