De droge huid

De droge huid

Heb jij last van een rode, trekkerige, ruwe en jeukende huid? Dan is jouw huid waarschijnlijk (zeer) droog. Een droge huid heeft een aantal belangrijke kenmerken. Naast bovengenoemde ongemakken, is de huid ook minder goed in staat zichzelf te beschermen tegen infecties en zal je eerder te maken krijgen met huidveroudering. Lees in deze blog hoe een droge huid ontstaat, wat je zelf thuis kunt doen om dit te voorkomen en welke schoonheidsbehandelingen geschikt zijn voor jouw huidtype.

 

Hoe ontstaat een droge huid?

Er zijn verschillende factoren waardoor een droge huid kan ontstaan of verergeren.

  • Erfelijkheid: Wanneer je ouders last hebben van een verstoorde vochtbalans, is de kans groter dat ook jij een droge huid hebt.
  • Voeding is zoals voor ieder ander orgaan, ook zeer belangrijk voor de huid. Wanneer het lichaam niet de juiste of in mindere mate belangrijke voedingsstoffen (vitaminen en onverzadigde vetzuren) binnenkrijgt, zal dit zichtbaar zijn aan de huid.
  • Hormonale schommelingen: Als het lichaam te maken heeft met schommelingen in het hormonenniveau, kan de huid hierop reageren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huid die door de afname van hormonen tijdens de menopauze, droger wordt dan daarvoor.
  • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt het aantal talg- en zweetklieren in de huid af en dit vermindert het vermogen om zweet en lipiden te produceren. Daarnaast daalt ook het watergehalte.

Naast deze interne factoren, zijn ook externe factoren van invloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van verkeerde cosmetica, roken en zonlicht.

 

Wat kun je thuis doen om de droge huid te verminderen?

De twee belangrijke activiteiten bij het verminderen van een droge huid zijn het reinigen van het gezicht en de huid hydrateren. Omdat bij een droge huid de barrièrefunctie minder goed functioneert, dient de gezichtsreiniging zeer mild te zijn, waardoor de natuurlijke beschermingsbarrière niet wordt aangetast.

Daarnaast dient de huid goed te worden gehydrateerd, zodat het vochtbalans in de bovenste huidlagen kan worden hersteld. Zogenoemde 'natuurlijke vochtvasthoudende factoren' (NMF's) binden vocht in het stratum corneum of de bovenste huidlaag.

Zowel Reviderm als dr. Grandel hebben een speciale verzorgingslijn die is samengesteld voor het effectief en voelbaar verminderen van een droge huid.

 

Schoonheidsbehandelingen om de droge huid te verminderen

Bij schoonheidssalon True Beauty in Almere zijn er meerdere behandelingen mogelijk om de droge huid weer gezond te krijgen. Microdermabrasie en micro-needling zijn hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor.

 

Microdermabrasie

Door middel van microdermabrasie kan een droge huid zeer goed behandeld worden. Bij microdermabrasie wordt de bovenste verhoornde (dode) huidlaag verwijderd. Dit stimuleert de huid om meer collageen en elastine aan te maken. Deze twee in de huid aanwezigen eiwitten zorgen ervoor dat de huid er soepel, gezond en stralend uitziet. Het grootste voordeel van microdermabrasie bij een droge huid, is dat de werkstoffen uit verzorgingsproducten veel dieper in de huid kunnen doordringen.

Micro-needling

Bij micro-needling worden door middel van micro-fijne naaldjes kleine verwondingen in de huid gemaakt. Door dit proces wordt het huideigen herstelmechanisme geactiveerd, waardoor er groeihormonen worden aangemaakt. Deze hormonen zorgen voor een verhoogde productie van collageen, waardoor je huid, dikker, weerbaarder en minder droog wordt.