The Power of Vitamine A

The Power of Vitamine A

Wist je dat Vitamine A-zuur het enige ingrediënt is waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend werkt? Daarnaast heeft dit wonderingrediënt ook een zichtbaar verbeterende werking bij acne en het oplichten van pigmentvlekken. Niet gek dus dat vitamine A (Retinol) in veel cosmetica wordt gebruikt, voor het verhelpen van veel verschillende huidproblemen. 

Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende vormen van vitamine A. De twee bekendste typen zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en Retinol.

Vitamine A is één van de belangrijkste vitaminen bij het behouden van een gezonde huid. Via onze voeding krijgen we deze vitamine binnen, bijvoorbeeld door vlees, vis en groenten te eten. Daarnaast kan het lichaam zelf vitamine A aanmaken via Bètacaroteen. Bètacaroteen zit bijvoorbeeld in worteltjes.

Geschiedenis van vitamine A in cosmetica

Wetenschappers hebben in de jaren 80 de positieve werking van vitamine A op de huid ontdekt. Er werd onderzoek gedaan naar de werking van vitamine A-zuur bij acne. Dit bleek zeer goed te werken en niet alleen werd acne minder, ook constateerde de onderzoeker een zichtbare verjonging van de huid.

Vanaf dat moment is Vitamine A-zuur een medicatie geworden voor acne. Deze vorm van medicatie is echter alleen verkrijgbaar via doktersrecept, aangezien het zuur een daadwerkelijke verandering van de huidstructuur teweeg kan brengen. Aan het gebruik van vitamine A-zuur zitten dan ook risico’s verbonden.

Retinol

Om toch de positieve voordelen van vitamine A beschikbaar te stellen voor een bredere doelgroep (zonder doktersrecept) is Retinol ontwikkeld. Deze stof is wel vrij verkrijgbaar, heeft een vergelijkbare werking als vitamine A en is veilig in gebruik.

Hoe werkt Retinol?

Retinol is in staat de opperhuid dikker te maken. Een dikkere opperhuid is weerbaarder voor schadelijke externe invloeden en zal minder snel tekenen van huidveroudering laten zien. Retinol ondersteunt daarnaast de collageenproductie, wat zorgt voor een elastische huid, waarbij minder snel rimpels en lijnen ontstaan.

Een tekort aan vitamine A in de huid zorgt voor ruwheid en droogheid. De barrièrefunctie van de huid raakt verstoort, waardoor er sneller huidveroudering ontstaat.

Retinol bij het verjongen van de huid

Doordat Retinol de productie van collageen en elastine stimuleert (de bindweefselvezels die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid), zal dagelijks gebruik zorgen voor een afname van rimpels.

Retinol voor het verminderen van acne

Retinol heeft een licht exfoliëren werking en verwijdert daarmee de verhoornde (dode) huid cellen laag. Hierdoor worden ontstoppingen zoals mee-eters effectief verminderd. Ook bij het tegengaan van acnelittekens is Retinol zeer nuttig. Retinol zorgt namelijk voor een betere genezing van bijvoorbeeld wondjes, doordat de productie van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. 

Retinol zorgt ervoor dat de huid egaler wordt en de huidteint stralender. Overactieve pigmentcellen worden door Retinol tot rust gebracht.

Phyris Triple A

Ben jij benieuwd wat Retinol voor jouw huid kan betekenen? Ik geef je graag advies. Ik werk zelf met de speciale Phyris Triple A lijn. De verzorgingslijn Triple A bevat de werkzame stof Retinol. De producten uit deze lijn zijn huidvriendelijk en zeer effectief. Triple A vermindert met een Retinol-trio lijntjes en rimpeltjes. De lijn presenteert drie gezichtscrèmes met elk hun eigen rijke formule. Bovendien bevat Triple A een concentraat, een oogcrème en een masker.