De oorzaken van huidveroudering

De oorzaken van huidveroudering

We krijgen er allemaal mee te maken; huidveroudering. Maar welke factoren zijn van invloed op het verouderingsproces en hoe kunnen we het proces vertragen? Lees het in deze blog.

Onderzoek naar huidveroudering

De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken geweest naar het proces van huidveroudering. Wetenschappers weten steeds meer over welke factoren van invloed zijn en welke werkstoffen uit verzorgingsproducten het proces kunnen vertragen.

De oorzaken van huidveroudering

Eigenlijk zijn er 2 hoofdoorzaken die ervoor zorgen dat we sneller last krijgen van rimpels, pigmentvlekken, verkleuringen in de huid en verslappingen.
 

1. Versuikering
Uit recente studies naar de effecten van suiker op ons lichaam is gebleken dat suiker nóg slechter is dan dat wij al dachten. Niet alleen is suiker slecht voor ons gewicht en organen, maar ook voor de huid. Wanneer wij via onze voeding suiker in ons bloed krijgen, hechten deze suikermoleculen zich aan de eiwitten in ons lichaam. De wetenschappelijke term voor dit proces is ‘glycatie’.

De eiwitten collageen en elastine zijn het belangrijkst voor onze huid, zij zorgen ervoor dat de huid elastisch en egaal blijft. Wanneer er echter suikerverbindingen worden gevormd tussen de eiwitten, verliest de huid haar elasticiteit en veerkracht, met als resultaat huidveroudering. Daarnaast is de huid kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, airco en vervuilde lucht.

2. Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen die gaan rondzwerven in het lichaam op zoek naar een elektron dat ze zelf missen. Om aan deze ontbrekende factor te komen, vallen ze de gezonde cellen aan waardoor die beschadigen. Vrije radicalen zijn dus niet alleen slecht voor de huid, maar ook voor de rest van het lichaam. 
 

Wat stimuleert vrije radicalen?

-       Blootstelling in de zon zonder goede bescherming

-       Luchtvervuiling

-       Slechte gewoontes: roken, alcohol en weinig slaap

-       Vet- en calorierijk voedsel
 

Verouderingsproces vertragen

Er zijn een aantal punten waaraan we kunnen denken bij het vertragen van het verouderingsproces.
 

Versuikering tegengaan

Het versuikeringsproces kan gedeeltelijk worden tegengegaan. Aan de ene kant door minder voedingsmiddelen te eten met een hoge glycemische index (GI). Deze producten zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel en een verminderde inname zal de huidconditie en de rest van ons lichaam positief beïnvloeden.

Het gebruik van de juiste cosmetica zal ook helpen bij het verminderen van glycatie. Deze cosmetica maakt gebruik van speciale peptiden, waar de suikermoleculen zich aan hechten, in plaats van dat zij zich hechten aan collageen en elastine. De REVIDERM 4D lijn is een lijn die zich helemaal heeft gericht op het anti-glycatie proces.
 

Vrije radicalen tegengaan

Vrije radicalen hebben één grote vijand, namelijk antioxidanten. Antioxidanten verminderen het oxidatieproces door vrije radicalen te absorberen. Voeding met felle kleuren bevat bijvoorbeeld veel antioxidanten. Cosmetica met Vitamine C, A, en E werken ook effectief bij het verminderen van vrije radicalen.