Alles wat je moet weten over cosmetica

Alles wat je moet weten over cosmetica

Wist je dat wij Nederlanders ongeveer €10.000,- in ons leven besteden aan crèmes en andere huidverzorging? Ongeacht dit bedrag, krijg ik als schoonheidsspecialist nog geregeld de vraag of crèmes wel echt werken. In deze blog wil ik daarom graag antwoord geven op deze vraag. Want ja; crèmes en andere huidverzorgingsproducten werken wel, mits zij de juiste samenstelling hebben en op de juiste manier worden gebruikt.

Werkt het nu wel, of niet?

Voor de consument is het vaak lastig inschatten of die dure crème doet wat het belooft. We worden tenslotte allemaal overspoeld met reclame en promoties en zien door de bomen het bos niet meer. De meest mooie verkooppraatjes en aantrekkelijke afbeeldingen worden ingezet om cosmetica aan de man te krijgen. Maar hoe weten we nu welke producten goed zijn en bij welke producten je alleen maar betaalt voor het merk? Want ook de prijs van een product is geen indicatie voor de kwaliteit ervan. Een crème kan nog zo duur zijn, in sommige gevallen zitten er maar een paar werkzame stoffen in.

Terug naar de basis; waarom zijn huidverzorgingsproducten belangrijk?

Voordat ik je meer wil vertellen over cosmetica, is het belangrijk duidelijk te maken wáárom het dan zo belangrijk is om de huid goed te verzorgen met de juiste producten. Huidverzorging heeft als belangrijkste doel de huid te beschermen en te voorzien van essentiële stoffen. Niet alleen staat onze huid dagelijks bloot aan veel schadelijke invloeden zoals uv-straling, luchtvervuiling, verwarming en airco, ook is de huid na het 25e levensjaar minder goed in staat om bepaalde stoffen vanzelf weer aan te vullen.

De belangrijke antioxidanten die ons beschermen tegen schadelijke invloeden nemen af en de celvernieuwing gaat niet meer zo snel als voorheen. De eerste tekenen van huidveroudering worden zichtbaar. Om de huid te kunnen ondersteunen en om daarmee het proces van huidveroudering te vertragen, is kwalitatieve huidverzorging van belang.

Op welke punten letten bij de aanschaf van huidverzorging?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het belangrijk om te weten hoe het is gesteld met jouw huidconditie- en type. Heb jij bijvoorbeeld een droge huid? Dan is het belangrijk om in je zoektocht naar de juiste verzorging te letten op hydraterende producten. Heb je daarentegen een vettige, onzuivere huid? Dan is het belangrijk om producten te gebruiken die de huid zuiveren en verdere vorming van bacteriën verminderen.

Kortom, de juiste huidverzorging dient te zijn afgestemd op jouw huidconditie en huidtype. Zelf kun je al wel het een en ander zien, wanneer je dit echter zeker wilt weten is het altijd aan te raden om een huidanalyse te laten doen in mijn salon.

Werkstoffen in cosmetica

Er zijn verschillende doelen te bereiken met de juiste huidverzorging. Afhankelijk van jouw huidconditie en huidverzorgingsdoel, kunnen de volgende werkstoffen helpen.

Anti-aging: Om het huidverouderingsproces tegen te gaan, kun je bij de aankoop van je huidverzorgingsproducten letten op producten waar hyaluronzuur, collageen, peptiden, vitamine C, en Vitamine A (Retinol) in zit. Deze werkstoffen zorgen voor een verhoogde collageenproductie en hebben een vochtbindende factor.

Acne: Vitamine A is ook zeer geschikt om de acne huid mee te behandelen. Het zorgt ervoor dat er minder verstoppingen komen en het heeft een positieve werking op de talgklieren. Salicylzuur is een exfoliant en gaat de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen.

Couperose: Allantoïne en panthenol zijn ingrediënten die de gestreste couperose huid verzachten en verzorgen.

Persoonlijk advies

Ik hoop je met deze blog wat meer inzicht te hebben gegeven in de werking van cosmetica. Wil je een op maat gemaakt advies voor jouw huidverzorging? Dan nodig ik je van harte uit in mijn salon voor een vrijblijvende kennismaking.