Tips voor een verbrande huid door de zon
Het is heerlijk weer en wat is nou lekkerder dan optimaal van de zon te genieten? Maar zodra jouw huid een beetje rood kleurt, weet je dat je aan het verbranden bent en ben je eigenlijk te laat met smeren. Wat moet je doen als je verbrand bent? Ik zal je helpen met een paar direct toepasbare en nuttige tips.
Wat is een verbrande huid?
Voor ik ga beginnen met de tips, is het belangrijk te begrijpen wat een verbrande huid inhoudt en hoe het ontstaat.
Onder invloed van UV-straling, wordt de huidlaag dikker. Dit is een beschermingsmechanisme van de huid. Daarnaast gaat het lichaam meer melanine aanmaken, waardoor je bruin wordt. Een mooie gebruinde huid willen we allemaal, maar eigenlijk is het slechts een manier om je te beschermen tegen de (zeer) schadelijke straling.
In principe is het lichaam bij geringe blootstelling aan zonlicht, in staat zichzelf te beschermen. Echter zitten we vaak langdurig in de zon en ook op tijden dat de zon het sterkst is (tussen 12 en 15 uur – is de uv-straling het hevigst). Wanneer we te lang in de zon zitten, verbrandt de huid. Hoe snel je verbrandt ligt aan je huidtype, hoe lichter je huidpigment is, hoe sneller je kan verbanden.
Een verbrande huid kan pijn doen, het voelt vaak warm of heet en kan licht rood tot vuurrood zijn. Wanneer je erg verbrand bent kan je gaan vervellen of blaren en brandwonden krijgen. Bij koorts, hoofdpijn of misselijkheid na het verbranden, raad ik je aan om langs je huisarts te gaan, je kan dan een zonnesteek hebben opgelopen.
Een verbrande huid verkoelen en behandelen met een aftersun
Een aftersun is een tip die iedereen wel kent en ik raad het je ook zeker aan! Een aftersun zorgt namelijk voor verkoeling en hydratatie van de huid, zo kan de huid zich weer voeden en herstellen na een dagje zon.
TIP: Voor een extra verkoelend effect kan je de aftersun even in de koelkast zetten voor je hem opsmeert.
Daarnaast zorgt een aftersun er ook voor dat jij je bruine kleurtje net iets langer behoudt. Een aftersun is niet alleen goed voor als je verbrand bent, maar ook voor als je überhaupt in de zon hebt gezeten.
Voeding voor zonbescherming
Eet groentes en fruit die een rode of oranjekleur hebben (tomaten, wortels), ze beschermen je extra van binnenuit tijdens het zonnen. Ze geven je een natuurlijke SPF en zorgen voor een bruiner kleurtje, maar je moet je alsnog blijven insmeren!
Als je klaar bent met zonnen kan je het beste dingen eten wat tyrosine bevat. Het zorgt voor een langer kleur behoudt. Tyrosine is te vinden in bijvoorbeeld: avocado’s, eiwitrijke producten en zalm.
Water drinken
Na of tijdens het zonnen kan je erg uitdrogen, zowel je huid als je lichaam. Je kan je dan moe voelen of (lichte)hoofdpijn hebben. Drink daarom voldoende water tijdens en na het zonnen, zodat je lichaam en je huid weer vocht binnenkrijgen en kunnen herstellen.
Een pijnstiller tegen een verbrande huid
Heb je pijn? Neem dan gerust een pijnstiller, dit werkt ontstekingsremmend. Maar heb je echt heftige pijn? Dan is het verstandig om even langs je huisarts te gaan.
Het beste is om verbranding te voorkomen dan te genezen, gebruik daarvoor goede zonbescherming. Ben jij op zoek naar zonbescherming die jouw huid optimaal beschermt? Klik dan hier. Ben jij toch wel verbrand of wil je je huid extra verzorging geven na het zonnen? Kom dan langs voor een aftersun die bij jouw huidtype past, of shop via de webshop, klik hier.